Unutma Bazı Deneyimler Milyon Dolarlıktır!

Öncelikle Pişmanlık tanımını yapmalıyız; Pişmanlık, kişinin geçmişteki eylem veya davranışlarının değişmesi durumunda daha iyi bir sonuç elde edebileceğine inandığında ortaya çıkan olumsuz bir duygudur. Pişmanlık genellikle suçluluk ve utanç duygularıyla yakından ilişkilidir. Genellikle keşke bunu yapmasaydım veya keşke bunu yapsaydım olarak ifade edilir.

Pişmanlık onlarca insan duygusundan sadece bir tanesi olmakla beraber iki alt başlığa ayrılabilir:

  • Duygusal durum
  • Bilişsel durum

Arthur S. Reber, 1985 yılında Psikoloji Sözlüğü kitabındaki Pişmanlık tanımı, “Genellikle, kişinin geçmişte yaptığı bir davranışı, farklı yapsaydı ya da olaylar daha farklı gelişseydi, işin daha iyi sonuçlanabileceğine dair duygu

Pişman oldukça, geçen zaman ile birlikte pişmanlığın daha da artacaktır… Henüz zamanı geri alamıyoruz ve yapılması gereken en doğru ve sağlıklı davranış pişmanlığını kabul edip hayatını daha kaliteli yaşamaya çalışmak yoksa bu vicdan azabı kafanın içini, beyninin en derinlerini kemiren olumsuz duygun, seni daha uzun süren pişmanlığa, zihnin ve bedenin yorulup daha farklı ruhsal rahatsızlıklara girmene sebep olabilir.

Geçmişini unut demiyorum, sadece geleceğinle ilgili küçükten büyüğe doğru yani sırasıyla güzel hedefler belirleyebilir ve ayağa kalkabilirsin.

Genelde insanlar pişmanlıklarını yaşadıkları zamanların sürelerinin uzun sürmesinden dolayı daha büyük pişmanlık yaşayabiliyor. Eğer Geçmişin ile barışamazsan üzgünüm ki şu an ve gelecekle ilgili plan yapamamaya devam edeceksin.

Bu durumu matematiksel bir formül haline getirecek olursak, Pişmanım demek mi? Yoksa Pişman DEĞİLİM! demek mi? Hangisinin cevabı seni daha mutlu hissettirir?

Geçmişin geçmesi için, şu ana odaklanıp ve gelecekle ilgili makul planlar yapmayı denemelisin.

Zaten olumsuz duyguları yaşamak yerine daha iyi olmana yardımcı olacak bir sonraki adıma yani geleceğine odaklanırsan, kendine geçmişte yaşadığın, bu olumsuz durumun gerçekten büyük bir deneyim/tecrübe olduğunu inanarak söylersen, geçmişinden yavaş yavaş çıkmaya başlayacaksın.

Geçmişte her ne yaptıysan hayıflanmak yerine, kendine ders çıkartmalısın ve geçmişte yaptığın olumsuz davranışlarının ve hatalarının tekrarlanmasına ancak o zaman engel olabilirsin çünkü bir konu hakkında deneyimin ve öğrenme durumun olduğunda bir sonraki davranışın kuvvetle muhtemel öncekinden daha iyi olacaktır.
Bunu yapmazsan, hep istediğin O güzel gelecek, GELMEYECEK!


Umutlarını, hayallerini, amaçlarını planla ve bunu sıraya koy! En küçükten en büyüğe doğru makul ve güzel planlarını belirleyip, hepsini olmasa da çoğunu gerçekleştirebilirsin, hatta sen şu anda bunu okurken bile olumsuz deneyimini çoktan hatırlamamaya başladın, güzel haydi şimdi güzel şeylere geçelim, yani “anı” biriktirmeye başlayabilirsin.
Gelecek sana gelmez, sen ona gidersin ve nasıl gideceğine de öncelikle senin kararların belirler

Gelecekte görüşürüz.

Hakkında Tunç KAYA

Uzman Psikolog ve Aile Danışman Ömer Tunç KAYA, Atılım Üniversitesi İngilizce Psikoloji mezunu olup, Ufuk Üniversitesin de Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi üzerinde Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Sembol Psikolojik Danışmanlık Merkezinde terapistlik faaliyetine devam etmektedir. Yetişkin ve ergen terapisi, psikoterapi, hipnoterapi, cinsel terapi, kaygı bozukluğu, öfke kontrolü, stresle baş etme, kriz ve krize müdahale etme, yas süreci ve ayrılık sonrası depresyon gibi pek çok konuda destek vermekle beraber endüstri alanında kurumsal ve bireysel danışmanlık hizmeti vermektedir.