Erteleme Psikolojisi (Procrastination) ve Erteleme Sorunuyla Başa Çıkmak!

Sebeplerden biri, Mükemmeliyetçilik Korkusudur, aslında yaptığı her şey hakkında başarılı olmak zorunda olduğunu düşünen insanlar, başarılı olamayacağını düşündüğü davranışlardan kaçınarak, erteleme davranışına girebilirler. Yani yapılması gereken bir şeyi, uzun süre ertelersen olumsuz sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalabilirsin.

  • Mükemmelliğin bir EFSANE olduğunu hatırla. Elinden gelenin en iyisini yaparsan, çabaladığını görmen bile ertelemek yerine adım attığını gösterecektir.

Aşırı Hayalperestlik, Hayat boyunca zihne pek çok parlak fikir geldiği dönemler olmuştur, ancak eyleme geçenlerin sayısı hiç veya bir kaç sefer olabilir. Fikir var ama hedef yok veya yol haritası yok, hedef yoksa amaç yetersiz veya hiç olmayabilir. Amaçsız durumlarda, karar verme eksikliği olur ve bu durum da erteleme davranışını önüne çıkartabilir.

  • Hayal Kurmaktan Vazgeçme! Ancak hayallerin için her hangi bir adım atmıyorsan ya o hayalleri değiştir ya da hayallerin için en kolay gördüğün yerden başla, yeter ki erteleme. Bir davranışla ilgili fikrin olduğunda, yapmak istediğin şeyi ne zamana kadar başarmak istediğine dair bir zaman çizelgesi yapabilirsen, zamanını daha kolay yönetebilirsin.

Hayatta yapılması ve yaşanılması çok zor olan şeylerde olabilir, bunlar ertelemene neden olabilir. Yapman gereken bir davranışın karmaşıklığı motivasyonunu kaybetmene, ve tekrar ertelemene sebep olabilir.

  • Zorlu görevler veya sorumluluklar geldiğini düşündüğün zaman, yapılması gereken davranışı daha küçük hallere getirebilirsen, yani bölüp parçalayabilirsen, yapılması daha kolay gelebilir ve erteleme davranışını azaltmana yardımcı olabilir.

Öncelik belirlemek! Hayatında yapman gereken çok fazla mücadele, sorumluluk veya zorunluluk olabilir, bütün bunların hepsi, senin yapman gereken davranışı yapmana ve ertelemene engel olabilir, yapman gereken şeylerin değerleri farklı olsa da her davranışın ayrı bir önemi vardır ancak hangisinin daha önemli olduğunu belirlemek için çok fazla düşünüp zaman kaybetmemelisin, aksi halde çok fazla zaman harcamış olacak ve muhtemelen tekrar ertelemeye başlayacaksın.

  • Önemli olanları, önceliklerini ve yapman gerekenleri listenin en üstüne koyarsan, daha motive ve hızlı olabilirsin.
  • Zaman yönetimi, zamanını günün en değerli saatlerinde boşa harcarsan, istemediğin her şeyi erteleyebilirsin.

Dikkat Dağınıklığı/Bozukluğu, erteleme davranışının en temel sebeplerinden birisidir. Beynimiz sürekli bir şeye odaklı devam edemez çünkü her zaman çok farklı uyarıcılar olabilir ve odağımızın dağılmasına sebep olabilir.

  • Günlerinin önemli bir kısmında dikkatini dağıtan şeylerden kaçınabilirsen, erteleme davranışını azalacak ve işte o zaman, düşündüğün şeyleri daha hızlı yapabileceksin. Zaman zaman kendine izin vermelisin, herkesin olduğu gibi senin de dinlenmeye ihtiyacın olabilir.

İtici, Sıkıcı ve Stresli olan durumlar erteleme davranışını son derece arttırabilir. İstenmeyen bir şeyi yapmaktan kaçınmak, çoğu zaman en kolay yoldur.

  • Yapmak Zorunda olduğun şeyleri sevmek zorunda değilsin, ancak ne kadar ertelersen o kadar birikecek ve yapabilirsen… YAPABİLDİĞİNİ anlamış olacaksın. 🙂 🍀

UYARI: Erteleme davranışı günlük hayatı çok fazla etkilemeye başladıysa, en kısa sürede bir Psikologdan destek alınmalı.

Hakkında Tunç KAYA

Uzman Psikolog ve Aile Danışman Ömer Tunç KAYA, Atılım Üniversitesi İngilizce Psikoloji mezunu olup, Ufuk Üniversitesin de Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi üzerinde Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Sembol Psikolojik Danışmanlık Merkezinde terapistlik faaliyetine devam etmektedir. Yetişkin ve ergen terapisi, psikoterapi, hipnoterapi, cinsel terapi, kaygı bozukluğu, öfke kontrolü, stresle baş etme, kriz ve krize müdahale etme, yas süreci ve ayrılık sonrası depresyon gibi pek çok konuda destek vermekle beraber endüstri alanında kurumsal ve bireysel danışmanlık hizmeti vermektedir.