KENDİNİ KEŞFET 🍀

  • Hayatını Belirle ve Denetle: Hayatında iyileştirmen gereken şeyler ve daha iyi olmasını istediğin durumları belirlemelisin.
  • Değerlerini Keşfet: Seni diğerlerinden farklı kılan şey ne? Ve bu farklılıklar için neler yapıyorsun. Şu ana kadar sahip olduğunu düşündüğün değerler seni mutlu ediyor mu? Değerlerine göre yaşamıyor musun? Yoksa değerlerinle yaşamana rağmen mutsuz musun? Bu durumda değerlerini değiştirmeyi düşünmelisin, belki düşündüklerin değerlerin değil alışkanlıklarındır veya değerlerin için çaba sarf ettiğini düşünüyorsundur ama bunu için yeterli çaba harcamıyor olabilirsin.
  • Günlük Tutmak: Görüşlerini ve deneyimlerini günlüğe aktarmak senin hem gelişimini hem de kendine olan farkındalığını arttıracak ve bu sayede kendi iç dünyanı ve benliğini (kendini keşfetmek konusunda daha iyi olabileceksin).
  • Amaçlarını ve Araçlarını Belirle: Neden var olduğunu düşün… bu hayattaki görevlerini veya olmasını istediğin görevlerini belirle. Hatta bu cevapları bir kağıda yazarsan sana daha da yardımcı olacaktır. Hatta bu amaçlarınla ilgili bir liste oluştur, örnek olarak 1 yıl içerisinde yapmak istediğim 10 şey. Eğer bu çalışmayı yapmak ve başarılı olmak istiyorsan, mutlaka zihnine not etmelisin, hem nerden başladığını hem de şu anda hangi hedefleri başardığını ve sıradaki hedefini görebileceksin. Tek yapman gereken ilk adımı atmak veya hazırsan zıplayışı… ama ilk olması gereken durum zor olanı değil, basit veya kolay olanı yapmandır çünkü senin ihtiyacın olan ilk ittirici güç, MOTİVASYON! (not: Motivasyon içsel ve gerçek olmazsa yani dışardan gelen olumlu cümleler örnek olarak; ”Sen yaparsın, harikasın” gibi geçici telkinler kısa vadede olumlu etki gösterebilir olmasına rağmen uzun süreli durumlarda kişinin motivasyonunun daha hızlı düşmesine sebep olabilmektedir. Heh! işte bu motivasyon için gerekli olan ilk basamak, düşüncenin harekete geçirecek küçük, temel ve basit bir davranış. Basit dediğim aslında yapmanın daha kolay olduğu bir hedef belirlemek. Mesela 1 yılda 48 kitap okumak istiyorsun ama bu kitapları aylara böldüğümüzde ayda 4 kitap eder, peki kendine bu konuda söz verip tutamaz veya tutmazsan ne olur biliyor musun? Kendine olan güvenin ve inancın tamamen düşmeye başlayabilir, kitap örneğinden devam edecek olursak, hedefini gerçekleştirmek için öncelikle 1 kitabı seçmeye ve okumaya başlaman gerekecektir. Bu durumla ilgili bir örnek daha verelim; Hedefine ulaşmak için 20 basamaklı bir merdiven var, hedefine ulaşman için 20 basamağı çıkman gerekiyor çünkü ulaşman gerek! merdivenin sonunda sınırsız bir mutluluk var, merdiveni geçmeden mutluluğa ulaşma yolun daha düşükse, o halde önce zahmet et! Kimse sana mutluluğu hediye etmez, eğer yeteri kadar cesaretin varsa adım atarsın! işte burada o merdiveni çıkabileceğine olan inancının olması için önce 3-4 basamaklı merdivene daha sonra 10-20 basamaklı merdivene çıkman gerekir, kondisyon… yani bi nevi bir hazırlık, zihinsel bir kondisyon, bu yüzden öncelikle kendine, yaparken sıkılmayacağın ve çok fazla zorlanmayacağın ama olmasını istediğin küçükten büyüğe sırasıyla hedefler belirlemelisin!
  • Soru Sor: Kendini harekete geçirecek olumlu ve gerçekçi sorular sormaya başla.
  • Hedefler: Maddi ve manevi olarak her türlü şey olabilir ama unutma iç huzurun için gerçekten istediğin ve anınla beraber, geleceğine olumlu etkileyecek ve seni gittikçe daha güçlendirecek şeyler olmalı.
  • Tarih Belirle: Belirlediğin hedefleri şu zaman, şu saat de, şu dakika, şu anda başlıycam demenden bahsetmiyorum, ama bir zaman aralığı belirleyebilirsin kendine, aynı zamanda bu durum işlerini ertelemeni engeller, ve kendine verdiğin sözleri tutmaya alışırsın, işte sana doğal bir öz güven.
  • Risk Yönetimi: Daha büyük risklere girmeyi dene, sınırlarını zorlarken kendini gözlemle ve limitlerini gör.

Kim olduğunuzu bulun ve bunu bilerek yapın.

Dolly Parton

Hakkında Tunç KAYA

Uzman Psikolog ve Aile Danışman Ömer Tunç KAYA, Atılım Üniversitesi İngilizce Psikoloji mezunu olup, Ufuk Üniversitesin de Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi üzerinde Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Sembol Psikolojik Danışmanlık Merkezinde terapistlik faaliyetine devam etmektedir. Yetişkin ve ergen terapisi, psikoterapi, hipnoterapi, cinsel terapi, kaygı bozukluğu, öfke kontrolü, stresle baş etme, kriz ve krize müdahale etme, yas süreci ve ayrılık sonrası depresyon gibi pek çok konuda destek vermekle beraber endüstri alanında kurumsal ve bireysel danışmanlık hizmeti vermektedir.