Elalem Ne DER?!

İnsanların, senin hakkında ne düşündüğü ne kadar önemli? Diğerlerinin, senin davranışların ve düşüncelerinle ilgili yaptıkları yorumlar, seni ne kadar etkiliyor? Yoldan mı çıkıyorsun yoksa yolundan devam mı ediyorsun? Peki, ya bazen onlar haklıysa? Neden inat ediyorsun…! Ya sen haklıysan, sahip olduğun görüşten neden emin değilsin? Millet ne der? Eğer bu sorulardan biri veya birkaçı sana dokunduysa, o halde hadi başlayalım.

Yazımı okumadan önce şunu belirtmek istiyorum, bu yazımı sadece başkalarının ne düşündüğünü normalden daha fazla önemseyerek karar alamayan ve onları yakından tanıyan insanlara ithaf ediyorum.

Başkalarının ne düşündüğü ve başkalarının ne düşündüğünü çok fazla önemsemek, öz-değerlendirme, öz-güven ve öz-saygı süreciyle ilişkilidir ancak bu kavramları başka bir yazımda sizinle ana başlıklarıyla açıklayacağım.

Öncelikle sosyal bir dünyada yaşadığımızı kabul edecek olursak, insanların yani diğerlerinin ne düşündükleri bizi etkileyebilir, nitekim etkilemelidir de ancak bu durumun etkileri normalden fazla olmamalıdır, yani olumlu anlamda net ve emin olabileceğin bir durum hakkında yapılan yorumlar eğer senin kararını etkiliyorsa, o konuda kesinlikle net değilsindir! Hikayeni ne kadar istediğinin farkında olmazsan, sende farklı olmaya başlayamazsın.

Bu konuda eğer diğerlerinin yorumlarından etkileniyorsan ve adım atmadan bunu her seferinde onlarla paylaşıyorsan, bu durumdan bıktıysan, artık başkalarını ikna etme çabası yerine ve kendini ifade etmeye çalışmayı bırakıp, önce kendini kendine ifade etmelisin ve adımlarını, sesli ve kendine inanarak net bir şekilde atmalısın. Eğer bunu denemezsen eskiden olan o karmaşık ve kararsız hayatın, tıpkı hiç son bulmayan sonsuzluğa uzanan bir daire gibi tekrar devam edecektir, ayrıca geçmişine hızlıca bakarsan bunu görebileceksin! Şu anda, tam anlamıyla denemediğin bir deneyim fırsatı eline geçebilir. Zaten bilmelisin ki yorum yapanlar arasında senin için pek kıymetli insanlar olsa bile daha önce belki yapamadıkları durumların, onlarda yarattığı tahribattan dolayı senin de zarar görmeni istemedikleri için yani seni korumak için böyle tepkileri neden verdiklerini anlayabileceksin veya belki de Melanie Klein’ın dediği gibi haset ettiklerinden dolayı. 🙂

Burada 2 soru başlığı var, 1.si sadece onların düşüncesine yani Millet ne der sorusunu düşünenler ve 2.si Benim düşüncelerimde önemliyse, ben onlar ve kendim hakkında ne düşünüyorum diyebilenler.

  • Başkaları benim hakkımda ne düşünüyor?
  • Ben başkaları hakkında ne düşünüyorum?

Karar vermek istediğin ve kısa süre diliminde yapabileceğin ama daha önce yapmaktan çekindiğin ve yapmak istediğin bir konu belirle;

Aşağıda bulunan cümleleri o konu ile ilgili cevaplamayı deneyelim.

  • Ya yanlış düşünceyse? Yanlış yaparsam, rezil olursam, yalnız kalırsam? , hayatımın pişmanlığı olabilir, yine haklı çıkabilirler vb…
  • Düşünebiliyorsun, yanlış yapabilirsin, sadece senin yanlışın, ama yaş tahtaya neden basasın? Zaten düşündün ve karar verdin, bir de ince eleyip sık dokuduysan! Neden duruyorsun? Hazır olmasan bile hazırlanıyorsun…. En fazla ne olabilir?

Bir kulağından girip diğerinden tabii çıkmasın ama diğerlerinin sana söylediği yorumlar sadece daha dikkatli olmanı sağlamalı ama eğer isteğin şeyi yapmayacak kadar etkileniyorsan o halde mevcut öz-güven ve motivasyonunu arttırabilecek davranışlar sergilemelisin.

Öz-güvenini yükseltmek için bir konu üzerinde gitmeli ve o konu hakkında uzmanlaşmalı ve bunu dışarıya sunabilmelisin, evet sunmak kelimesine odaklanalım, öz-sunum yapabilen insanlar yani kendini rahatça ifade edip, hangi durumda olursa olsun düşüncelerini rahat bir şekilde ifade edebilenler o zaman sürekli yani devam eden motivasyona sahip olacaktırlar, bu durum yakalayabilirsen, diğerlerinin yorumları sadece senin için kaliteli bir eleştiri olacak ve hayatına tam anlamıyla yön verebileceksin.

Hakkında Tunç KAYA

Uzman Psikolog ve Aile Danışman Ömer Tunç KAYA, Atılım Üniversitesi İngilizce Psikoloji mezunu olup, Ufuk Üniversitesin de Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi üzerinde Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Sembol Psikolojik Danışmanlık Merkezinde terapistlik faaliyetine devam etmektedir. Yetişkin ve ergen terapisi, psikoterapi, hipnoterapi, cinsel terapi, kaygı bozukluğu, öfke kontrolü, stresle baş etme, kriz ve krize müdahale etme, yas süreci ve ayrılık sonrası depresyon gibi pek çok konuda destek vermekle beraber endüstri alanında kurumsal ve bireysel danışmanlık hizmeti vermektedir.

2 Yorumlar

  1. Harika bir yazı olmuş ağzına kalemine sağlık 👏👏👏

    1. Beğenmene çok sevindim, güzel yorum için teşekkür ederim. 🙂

Bu yazı yorumlara kapalı.