Romantik İlişkide Öz-Güven!

Öz-güvenimizin düşük veya yüksek olması hayatımızdaki birçok alanı etkileyebilir.


Çocukluk, ergenlik, beliren yetişkinlik ve yetişkinlik dönemlerimizde, öz-güvenimiz bizim başta kendimizle olan sonrasında tüm diğer ilişkilerimizi olumlu veya olumsuz etkileyebiliyor.
Yüksek öz-güvene sahip olan kişi, kimliğini olduğu gibi kabul ediyor ve kendisine daha fazla saygı duyuyor, bununla beraber diğerleri adı altında adlandırılan tüm sosyal kimliklerinde ona saygı duymasına olanak sağlıyor.

Öz-güveni yüksek olan birisinin öz-güveni düşük olan birisinden daha iyi bir ilişki yaşayacağını söylemek kesin bir bilgi olmaz aynı zamanda iyi bir ilişki yaşayan kişinin de öz-güveni artabiliyor. Yani kaliteli olarak adlandırılan bir ilişki öz-güveni arttırır tezi doğrudur.

Eğer ilişkiler yanlız kalmaktan korktuğumuz için başlarsa bu romantik ilişkide öz-güveni düşürebilir.
Öz-güveni yüksek olan romantik ilişkilerde gereksiz kıskançlık, aşağılık kompleksi, kendine değer vermeme, sürekli sorgulama, başka ilişkilerle kendini kıyaslama, öz-yetersizlik ve daha bir çok olumsuz özelliklerin gözlenmesi ve ortaya çıkması daha düşüktür.

Romantik ilişkilerde kişi doğru oranda kendini beğenir, güvenir ve özenirse otomatik öğrenme yoluyla partnerine daha fazla yatırım yapacaktır.
Romantik ilişkilerde mutlu olmanın ve ilişkinin öz-güvenini arttırmak için bazı başlangıç yolları oluşturabiliriz;


– Partnerimizi onaylamak
– Eleştirileri yermek için değil daha iyi olması için doğru bir dille yapmak.
– Sevgimizi ve değerli olduğunu küçük şeylerle hatırlatmak.
– Ortak alanlar ve etkinlikler yaratmak.
– Bireysel olarak farklı etkinlikler yapabilmek bu sayede kaliteli bir özlemin ortaya çıkmasına olanak sağlanır.
– Bedenen ve ruhen doğru ve hak edilen yani gerçek iltifatlar etmek.
– Heyecanla, hevesle dinlemek.
– Evde paylaşımcı, sosyal hayatta ise eğlenceli olmak.
– Geçmişi sorgulamamak!
– Eşit yatırım – doğru sevgi ilkesi.
– Gelecekle ilgili güzel ve olması muhtemel hayaller kurmak.
Ve dahası….

İlişkide sürekli geçmişe dönüp bakarsan, ortada ne ilişki nede sen kalırsın. 

Hakkında Tunç KAYA

Uzman Psikolog ve Aile Danışman Ömer Tunç KAYA, Atılım Üniversitesi İngilizce Psikoloji mezunu olup, Ufuk Üniversitesin de Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi üzerinde Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Sembol Psikolojik Danışmanlık Merkezinde terapistlik faaliyetine devam etmektedir. Yetişkin ve ergen terapisi, psikoterapi, hipnoterapi, cinsel terapi, kaygı bozukluğu, öfke kontrolü, stresle baş etme, kriz ve krize müdahale etme, yas süreci ve ayrılık sonrası depresyon gibi pek çok konuda destek vermekle beraber endüstri alanında kurumsal ve bireysel danışmanlık hizmeti vermektedir.